Matcha – hur blir denna dryck till?

| | 0 Comments

Matcha-te, matcha-latte, smoothie med matcha, kolsyrad matcha. Detta japanska te har tagit världen med storm och syns numera på många café-menyer och i matbutikernas hyllor. Dess främsta dragningskraft är givetvis alla hälsofördelar då det ger en jämnare energinivå, innehåller väldigt mycket antioxidanter och kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Hur går tillverkningsprocessen till?

Matcha är gjort på blad från tebusken Camellia Sinensis från vilken nästan alla olika typer av te kommer ifrån. Det är processen före, under och efter skörd som gör matcha unikt från andra teer. Denna process är en metod som har blivit utvecklad under flera hundra år i Japan, för många är det en familjetradition. Innan skörden blir plantorna skyddade från direkt solljus av ett nät så att tebladen höjer sin nivå av olika näringsämnen. När det är dags för skörd så plockas bara de finaste tebladen för premiumgraden medan de grövre bladen passar bättre till matlagning och smoothies. När skörden är klar så blir bladen ångade och sedan torkade i en nätbur. Sedan ska bladen bli separerade från stjälkar innan de slutligen blir pulveriserade.

Matcha har som sagt väldigt många hälsofördelar och dess historia och bakgrund är väldigt intressant. Läs mer här om du är intresserad av denna mirakeldryck som blivit otroligt populär i västvärlden.